EVI-compressor: optimaal rendement in elke situatie.

EVI staat voor Enhanced Vapor Injection. Een EVI-compressor behoudt zijn rendement in elke situatie. Hoe? Door middel van een eigen heetgasinjectie. EVI-compressoren gebruiken een klein deel van de warmte die ze genereren om hun rendement te garanderen.

Wat doet een EVI-compressor?

Een EVI-compressor verwarmt via compressie het onderkoeld gas (+4 °C) dat in de compressor binnenkomt tot heetgas (+75 °C). Dat heetgas stroomt naar de warmtewisselaar in de binnenunit waar het zijn warmte (energie) overdraagt op uw verwarmings- en sanitair warm water. De compressor is dus een essentieel element in uw warmtepomp.

Omdat de compressor in de buitenunit staat, heeft de buitentemperatuur invloed op de werking. Hoe kouder het buiten is, hoe langer de compressor moet werken om het onderkoeld gas op te warmen. Het rendement van een gewone compressor neemt af naar mate de buitentemperatuur daalt. Via een eigen gasinjectie blijft de EVI-compressor op bedrijfstemperatuur waardoor het rendement - ook bij lage buitentemperaturen - optimaal blijft.

Hoe werkt een EVI-compressor?

Een EVI-compressor neemt een klein deel van de warmte (energie) die het via compressie toevoegt aan het koelgas terug, om zichzelf te ‘verwarmen’.
Het gas dat de compressor verlaat heeft een temperatuur van +75 °C. Dat heetgas stroomt via een gasleiding naar de warmtewisselaar van de binnenunit. Een EVI-compressor tapt door middel van een expansieventiel ter grootte van een kopspeld, een proportioneel deel van de warmte (energie) van het heetgas af en voert dit terug naar de compressor. Hoe kouder het buiten is, hoe meer warmte de compressor terugneemt. Door de eigen heetgasinjectie, houdt de compressor zijn bedrijfstemperatuur op peil waardoor het warmtetransport verhoogt en de compressor zijn rendement behoudt. Door een minimaal stukje warmte terug te nemen, presteert de compressor veel beter. Het warmteverlies door terugname wordt dus ruim gecompenseerd.


Wat zijn de voordelen van een EVI-compressor?

De EVI-compressor maakt dat de bedrijfstemperatuur van de compressor altijd op peil blijft. Dit zorgt voor een beter warmtetransport waardoor het rendement van de compressor verhoogt en u meer ‘warmte’ aan een lagere prijs uit uw warmtepomp haalt.


Meer weten over de EVI-compressor van de Ultratherma-warmtepompen? Neem contact op.